Reklama
 
Blog | Hatem Berrezouga

Muslimové očima jednoho muslima – Kde domov můj? Část II. z III.


Tragické je, že takoví muslimové berou shovívavost jako slabost, privilegia jako práva a mlčení jako souhlas. Nejtragičtější je, že za chyby celého nefunkčního systému integrační politiky muslimů z arabského světa, je obviněn zrovna jeden 55-ti letý Čech, který je zrovna slušný a snaží se Arabům přiblížit českou mentalitu a jedna záhadná kniha, jejíž obsah je tak výbušný a nebezpečný, že si situace vyžadovala zásah elitní jednotky během páteční modlitby a vyhrožovali střelbou a nařídili modlícím lidem kleknout na zem. Zrovna my jako muslimové jsme zvyklí pokleknout 5x denně, ale ne 5 hodin v kuse.


Co mě zarazilo nejvíc, nebylo porušení lidských práv a posvátnosti ve velkém, ale spíše jak tak kultivovaný národ jako ČR může dělat tak hrubé fópá, i když plně chápu, co k tomu ve skutečnosti vedlo a bylo to svým způsobem nevyhnutelné.

Shodou okolností jsem před 8 lety pracoval na odborné korektuře knihy, kterou ÚOOZ nepřímo obviňuje z šíření rasismu, xenofobie, antisemitismu a násilí proti méněcenným rasám. Takové tvrzení se dá těžko dokázat, když údajná kniha je již 2 roky vydaná a dostupná k zakoupení i v knihovnách, jak v ČR,tak i v západním světě a není pravda, že je zakázaná. Kniha je čistě teologická a nejsem si vědom toho, že by Židovská obec, ani křesťanské církve a další organizace zabývající se ochranou práv menšin, podaly stížnost o jejím obsahu, naopak odsuzují zásah ÚOOZ.

Veškerá obvinění jsou citovaná jedním člověkem (Lukáš Lhoťan), který bohužel je známý pro své extremistické postoje, jak v době své muslimské éry, tak i po jeho odvrácení od Islámu, a také vytržením myšlenek z kontextu a manipulací s překlady, které se dají lehce dokázat. Abych mu neukřivdil, níže uvádím příklad jeho zaujatosti. [1] Znal jsem Lukáše osobně během jeho islámské éry, všiml jsem si jeho frustrace vůči neschopnosti vedení islámských organizací a souhlasil jsem s ním v určitých bodech, ale ne ve způsobu. Nemyslím si, že vyvolávání nenávisti a lživá tvrzení by cokoliv řešilo.

Reklama

Nemluvě o tom, že soustavně prokazuje povrchní znalosti o teologických záležitostech, které mají být diskutovány na akademické půdě a také neúctu k předním českým odborníkům (Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D. či Prof. PhDr. Luboš Kropáček CSc., rabín Sidon), kteří se neustále snaží vytvářet konstruktivní mosty mezi židovsko-křesťanským světem a tím islámským a neustále prokazují vstřícnost vůči muslimům.

 Pokud ÚOOZ postavil celý případ zásahu na pražská islámská centra na takovém chabém tvrzení, může tak vrhnout na Policii ČR a ČR velice špatný stín. Nepřeji si, aby kvůli muslimům policie porušovala demokratické principy a změnila se na inkvizátora, který může založit bez vysvětlení Index Librorum Prohibitorum. Myslím, že česká veřejnost je ještě dost vzdělaná, aby potřebovala protekci či cenzuru, která ji chrání před cizími myšlenkami a myslím, že mají dost vyspělou kulturu, aby sami posoudili, zda má být taková kniha právem porovnávána s Mein Kampfem.

Myslím, že není nadarmo, že váš český myslitel Jan Ámos Komenský, řekl: „Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!“. Rád bych apeloval jak na českou veřejnost, tak i na českou inteligenci, aby prozkoumali tuto otázku, která se nejenže týká muslimů, ale zasahuje a ohrožuje svobodu projevu jako celek.

Jak jsem uvedl, problém leží úplně jinde, a to v neschopnosti muslimů rozlišovat mezi občanskými právy a privilegii v cizí zemi a na cizím kontinentu, který má židovsko-křesťanskou tisíciletou tradici. Počínaní muslimů v terénu ANO, mění evropské kultury, a bohužel k nejhoršímu. Více než jednou jsem muslimy upozornil, že mají neschopné vedení, které není v kontaktu s islámskou komunitou a nenosí zodpovědnost za počínání jejich členů a jaký druh učenců zvou do republiky a co zde káží, jak oni, tak jejich konvertité. Divím se, že takové vedení už dávno nerezignovalo a organizacím předsedá více než dvacet let. I u Talibánu už jsou demokratické volby.

Varoval jsem je před tvrdou odvetou, kterou nebrali vážně. Myslím, že už je čas, aby muslimové našli odvahu být sebekritičtí. Nebyli snad muslimové ti, kteří se oženili s českými ženami jen kvůli občanství a pak se rozvedli? A nebyli snad muslimové ti, kdo uzavírají manželské smlouvy s omezenou platností, jen aby uklidnili svá svědomí, že se nedopouštějí cizoložství a poskytují tzv. legální erotické služby pro bohatou arabskou klientelu v českých lázních? Není tohle výsměch Islámu samotnému, v němž je manželství posvátné pouto s úmyslem celoživotního poslání? Není to pokrytectví, že Arabové skrývají své ženy pod rouškou noci během čtvera ročního období, a zároveň jsou jedni z nejčastější klientely  českých nočních klubů? A mnohokrát jim zakázali vstup kvůli špatnému chování.

Nejsou snad muslimové ti, kteří po několika letech v ČR ani nevkročili do divadla či do koncertní síně? Podle nich je u nás hudba zakázaná, a to jedině proto, že když proroka Muhammada (mír s ním) přijali v Medině, uvítaly ho zpívající ženy hrající na bubny. Když jsem se zeptal jednoho z učenců, v čem spočívá ten zákaz, odpovědí mi bylo, že se používali jen bubny, a tudíž ostatní hudební nástroje jsou zakázané. Oponoval jsem mu, co kdyby měli piána nebo housle? Podstata zákazu spočívá ve zvukovosti?

A proto jsem pracoval na vydání Islámské legislativy, aby bylo jasné, že většinou to, co muslimové zejména z arabských zemí přinášejí s sebou do hostitelských zemí, jsou jen sedliny pověr a tradic nekompatibilní s evropskou kulturou.

 

[1] Lhoťan například tvrdil, že muslimové nutili francouzské úřady a obchodníky, aby respektovali ramadán a neotvírali venkovní zahrádky během půstu. Článek vyvoval vlnu vulgárních a rasistických nadávek na adresu muslimů. http://eurabia.parlamentnilisty.cz/Articles/8761-francie-mestska-vyhlaska-narizuje-respektovat-ramadan-a-zavrit-venkovni-zahradky.aspx

„Městský úřad francouzského městečka Roubaix nařídil provozovatelům kaváren a restaurací během ramadánu v islamizované zóně ve dne neotvírat venkovní zahrádky, a nepokoušet a nepohoršovat tak muslimy. Za porušení nařízení hrozí pokuta 1500 euro.“

Z francouzského originálu se dozvídáme, že francouzští provozovatelé restaurací a kaváren byli naštvaní na radnici ve městě Roubaix, která vydala příkaz vyžadující, aby své podniky zavírali ve 20:30 v týdnu a ve 21:30 v pátek, sobotu a o svátcích. Tento příkaz bary porušují, jelikož mají velké tržby z muslimských klientů, kteří je během ramadánu navštěvují v nočních hodinách a narušují tak (restaurace a kavárny a NE muslimové) noční klid, a proto jim radnice pohrozila pokutou ve výši 1500 eur. http://www.metronews.fr/lille/roubaix-pas-de-terrasses-le-soir-pendant-le-ramadan/mmgh!gqBQa77VWqnM/