Reklama
 
Blog | Hatem Berrezouga

Talibán je islám a islám je Talibán.

Clintnová v okamžiku vzácného prozření přiznala, že vytvořili Talibán s pomocí Pákistánu a Saudské Arábie, aby to nandali Sovětům, zároveň také přiznala, že vytvořili problém zvaný skvěle trénovaní džihádisté, který jen tak nezmizí. Tyhle hry všichni známe a víme o nich, ale otázka pro každého člověka, a hlavně toho muslima mezi nimi, který se marně snaží distancovat od Talibánu a jejich středověkých praktik, zní: „Dali Američani Talibánu také tu ideologii?“

Když jsem se zajímal o islám a začal jsem být „infikovaný“ evropským myšlením, jelikož někdo měl ten skvělý nápad, aby mi poskytl stipendium a možnost studovat filologii, bohužel už jsem se nemohl zastavit jen u všeobecných a mírumilovných koránských veršů, které každý muslim, a hlavně ti jejich duchovní v Evropě rádi citují a začal jsem bádat dál v tradici, šaríi a historii. Dospěl jsem k závěru, že nám prostě od dětství lhali, jak ve škole, doma a nejvíc v mešitách. Ta lež trvala a bude ještě dlouho trvat vzhledem k tomu, že více než 90% muslimů jsou arabsky nemluvící a mezi těmi arabskými mluvicí je ještě spousta negramotných.

Jaká je reálná možnost, aby běžný muslim, který nemá čas číst nebo neumí číst, a ještě k tomu vyrostl v diktatuře, kde se lidi neodváží ani myslet či otevřeně kritizovat, mohl dát v potaz celý systém a začal ho reformovat zevnitř? Bude to asi velice těžké, když do dnešní doby máme básníky, kteří se předhánějí ve skládání chvalozpěvů králům a diktátorům! Sem tam koukám na arabské televizní vysílání a připadá mi to, jako kdybych se koukal na nekonečný seriál podle předlohy filmu „Návrat do budoucnosti“, koktejl kýčovitého luxusu s velkou dávkou středověké mentality, exportující regresivní islámskou ideologii do světa, který jde neustále a rychle dopředu.

To je zrovna to tření, co mi dělá starosti a čím víc budou muslimové váznout uprostřed těch dvou sil, tím tragičtější budou následky. Sám pořád nevím, jak vysvětlit muslimům, že jedině islám představuje kolečko, které jede opačným směrem v dnešním globálním stroji.

Je to bohužel tragická realita a chápu ty muslimy, kteří si to nedokáží přiznat vzhledem k tomu, že jsme byli indoktrinovaní, že všechno je dokonalé a všechno je od Alláha. A tu lež o dokonalosti v sobě budeme nosit dál, ať zakotvíme v jakémkoliv přístavu.

Abych to shrnul, VŠECHNO, co Talibán dělá – bití žen, rozdělení žen a mužů, omezení jejich práv na vzdělání kromě určitých nutných oborů, jako např. gynekologie či učitelství, celoroční zahalování do halloweenského kostýmu, vyloučení z jakékoliv formy vlády, zákaz hudby, ničení historických památek, které považují za modly, zabíjení odpadlíků, mučení, ukřižování, rozdělování světa na svět věřících a nevěřících, muslimů a káfirů…, JE v té moudré islámské šaríe, která primárně vychází jak z Koránu, tak z tradice proroka, vyšperkovaná různými názory středověkých učenců.

Kdo stále hledá odpověď a nechápe, proč islám a demokracie nemůžou koexistovat? Jakmile totiž budou muslimové žít ve svobodných společnostech a budou chtít praktikovat islám v jeho celistvosti, dříve nebo později se dostane do moci (a ještě k tomu demokratickým způsobem) nějaká islámská politická strana a skončí to znovu a znovu jako u Talibánu, Islámského státu, Al-Qaidy, Hamasu či Hizbulláhu.. Názvy jsou různé, ale všichni čerpají ze stejného materiálu.

A proto mě kdysi kritizovali, když jsem říkal, že naši diktátoři udržovali islám na uzdě, že Hatem podporuje diktaturu, i když žije v Evropě… Naopak snažil jsem se poctivě říct, že jedině diktatura u nás držela islám a jeho extravagantní středověké praktiky pod kontrolou. A kdo pořád pochybuje, ať se podívá, jak dopadly ty islámské země, kterým vnucovali demokracii.

Co se dá dělat?

Zakázat islám jako náboženství v Evropě? To by šlo za předpokladu, že populisté a fašisté znovu převezmou kontrolu nad evropskými politikami a zbourají základy právního a demokratického státu. Začínají s muslimy a budou pokračovat se svými spoluobčany, každý, kdo s nimi nebude, proti nim bude, zámky a hrady budou stavěti a souznění s chudými jejich ústa nepřekoná. Pomalu a jistě bude to všude na světe jako u Talibánu, i když bez burek a turbanů.

Anebo bojovat proti islámu v jeho zemi a změnit dosavadní systém? To už všemohoucí a vševědoucí západní bohové vyzkoušeli. Jak to dopadlo? Malé islámské strany, které tehdy byly pod kontrolou našich diktátorů, se dostaly k moci, a ještě k tomu posíleny jejich vyvinutými zbraněmi. Taková kořist má pro islamisty účinnější efekt než RedBull. No, a teď oni vlastně neví, mají-li uznávat Talibán či ne?  O nekontrolovatelných migračních vlnách, které tím způsobili, a jak tím destabilizovali i vlastní společnosti ani nemluvě…

Tak co máme dělat? Pořád věřím v sílu dialogu a slov? Války jsou nesmyslné, a ještě nesmyslnější, pokud nevedou ke skutečnému dialogu. Ale dialog s islámem nemá být poklepávání po ramenou a koukejte co máme všichni společného, ale dokud je Západ v pozici technologické síly, může volat islám k odpovědnosti a požadovat od islámských institucí všude na světe, kde figurují, aby se veřejně vyjádřili k četným souborům a textům, které jdou proti jakýmkoliv mezinárodním úmluvám, dohodám a zdravému soužití různých kultur na jedné planetě, kde může jen blázen tvrdit, že má výlučnou pravdu na všechno a řešení pro vše možné do konce věků. Běžný, tedy naivní muslim by hned namítal a obhajoval, že islámský svět vypadá, jak vypadá, protože se islám nepraktikuje správně! No, jsem zvědavý, co by řekl teď, když začali praktikovat islám do puntíku, proč to teď u nás vypadá ještě hůř? Jako u nedorostlých dětí, nečekejte, že jejich výmluvy jednou skončí.

Jinak řečeno, musíme se chovat k muslimům jako k dospělým a chtít od jejich institucí, duchovních a vyšinutých králů a princů ve veřejných a medializovaných debatách skutečné odpovědi a volat je k odpovědnosti za určité zhoubné principy, představující spolu s klimatickými problémy skutečné hrozby pro všechny lidi žijící na této jedné (a prozatím jediné) planetě a v jednom globalizovaném světě.

K čemu to bude? Aspoň tím osvobodíme běžného muslima ze spárů těch takzvaných duchovních a on může začít sám myslet a přemýšlet nad sebou, a jak mu zpackali ten jeho běžný život, že žije s více než jednou nohou v posmrtném životě a jeho zaslíbený ráj je jako čekání na Godota.

Můžeme se ještě dopracovat k tomu, aby se běžný muslim vzbudil z jeho dlouhé letargii a začal žít skutečným a plnohodnotným životem u sebe doma a krásně ve své kultuře, pokud je pro něj Západ přílíš zhýralý.

Ale aby vše výše bylo vůbec možné, peníze šejchů a ropných magnátů musí začít smrdět i západním bohům.

Technologický posun Západu věčný nebude; i Klingoni dokázali vytvořit vojenské impérium.

 

 

Reklama